top of page

Görsel Motivasyon: Hayal Panosu!

Hayal panosu veya “Vision Board” olarak bilinen bu uygulama, o yıl içinde gerçekleştirmeyi hedeflediğiniz şeyleri görselleştirmenize yardımcı olan bir kolaj çalışmasıdır. Temel amacı, görsel olarak hedeflerinizi somutlaştırarak, onlara odaklanmanızı ve motivasyonunuzu artırmanızı sağlamaktır.


Hayal panosu istediğiniz şeylere odaklanmanız ve onlara ulaşmanız için bir rehber gibidir. Fiziksel olarak bir kartona, postere veya defter üzerine yapılabilir. Ayrıca, günümüzde dijital ortamda da kolayca gerçekleştirilebilir. Özellikle Canva, GoodNotes veya Dijital Ajanda- Planner gibi araçlarla dijital bir hayal panosu oluşturmak, görselleri düzenleme ve paylaşma konusunda esneklik sağlar. Bu sayede hayallerinizi her an yanınızda taşıyabilir ve hedeflerinize odaklanmanızı sürdürebilirsiniz.




Hayal Panosu Nasıl Oluşturulur?


Planlama Aşaması:


Hayal panosu oluşturmaya başlamadan önce planlama yapmanız gerekir. Görselleri kolaj haline getirme aşamasına geçmeden önce, kendinize sorular sorarak cevapları doğrultusunda panoyu oluşturmaya başlamak,

motivasyonunuzu güçlendirirken panoyu oluşturmanızı da kolaylaştırır.


  • Daha fazla ne istiyorsunuz?

  • Nasıl hissetmek istiyorsunuz?

  • Nasıl bir yaşam sürmek istersiniz?

  • Benim için önemli olan nedir?

  • Neye değer veriyorsunuz?


Bu sorular, öncelikleri belirleyerek hayal panosunun odak noktalarını netleştirmenize yardımcı olacaktır.


Hedefleri Listeleme:


Hayal panosu, spor, sağlık, kariyer, finans, ilişkiler gibi pek çok alandaki hedefleri içerebilir. Bir önceki aşamada düşüncelerimizi temizleyip önceliklerimizi belirledik. Bu aşamada ise hazırlamak istediğimiz panonun temel hedeflerini belirleyeceğiz. Kendinizi kısıtlamadan özgürce hedeflerinizi listelemek, panonuzu kişiselleştirmenizi sağlar.


Ayrıca, bir istek veya yapılacaklar listesi de hazırlayabilirsiniz; seyahat edilecek yerler, okunacak kitaplar, izlenecek filmler gibi. Bu liste, yıl içinde yapmak istediklerinizi hatırlamanıza yardımcı olacaktır.


Görselleri Bulma:


Görsel seçerken, hedef ve hayallerinizi çağrıştıran görsellere odaklanın. Google Görseller, Pinterest gibi platformlardan veya dergi, gazete gibi kaynaklardan görseller seçebilirsiniz.Ayrıca, sizi motive eden alıntılar, kelimeler veya cümlelerde kullanabilirsiniz.


Unutmayın, panonuzun görselleri sadece hedeflerinizi çağrıştırmakla kalmamalı, aynı zamanda size iyi hissettirmelidir.


Panoyu Hazırlama:


Hayal panosu yapmanın fiziksel ve dijital olmak üzere iki farklı yolu vardır:


Fiziksel Panonun Avantajları:


  • Kendi yaratmanın verdiği gerçek hissiyat.

  • Kağıt, kalem ve boyalarla uğraşmanın rahatlatıcı bir etkisi vardır.

  • Sıkça görebileceğiniz bir yerde yerleştirdiğinizde, harekete geçebilmeniz için size hedeflerinizi hatırlatır.

Dijital Panonun Avantajları:


  • Kolay ulaşılabilir ve esnek tasarım.

  • Bütçe dostu ve güvenli.

  • Gizli tutmak istiyorsanız özel bir dijital panoyu tercih edebilirsiniz.

Hazırladığınız hayal panosunu sıkça görebileceğiniz bir yerde tutmak, hedeflere ulaşmanızı kolaylaştırarak motivasyonunuzu artırır. Fiziksel veya dijital, her ikisi de kişisel bir rehberdir ve hedeflerinize odaklanmaya teşvik eder. Hayal panoları sadece görsel değil, aynı zamanda duygusal bir anlam taşır.

Comments


bottom of page